Ένα κτηνιατρείο στο Πικέρμι έγινε καταφύγιο για τα καμένα ζώα - Gr Xpress

Top News

Ένα κτηνιατρείο στο Πικέρμι έγινε καταφύγιο για τα καμένα ζώα

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΚΥΛΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΒΡΑΧΟ

Σήμερα διανύουμε την τρίτη μέρα των πυρκαγιών στην Αττική μετά τις φονικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους 80 νεκρούς και 187 τραυματίες.

Την ίδια ώρα, μια παράλληλη τραγωδία συντελείται στα βουνά της περιοχής καθώς πάρα πολλά ζώα κάηκαν ή υπέστησαν εγκαύματα στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα.

Πολλοί εθελοντές και μέλη φιλοζωικών οργανώσεων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο προσπαθώντας να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν. 

Η Ειρήνη Μαυράκη, ιδιοκτήτρια και χειρουργός του κτηνιατρείου Vets4life στο Πικέρμι, μίλησε στο LiFO.gr για τον τραγικό απολογισμό και τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα.

Μέχρι στιγμής στο κτηνιατρείο της που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πυρκαγιά που κατέκαψε την Κινέτα και το Μάτι, έχουν φτάσει 40 ζώα, τα περισσότερα εκ των οποίων γάτες και σκύλοι

Όπως παραδέχεται, μέχρι στιγμής στο κτηνιατρείο της που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πυρκαγιά που κατέκαψε το Μάτι, έχουν φτάσει 40 ζώα, τα περισσότερα εκ των οποίων γάτες και σκύλοι.

Τα 20 από αυτά έχουν επιστρέψει στους ιδιοκτήτες τους ωστόσο τα άλλα μισά παραμένουν ακόμη για νοσηλεία στην κλινική καθώς κανείς δεν τα έχει αναζητήσει. 

«Το πιο πιθανό είναι να ήταν αδέσποτα και να κατάφεραν να ξεφύγουν. Δεν έχουν τσιπάκι και δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα τους ιδιοκτήτες τους αν υπάρχουν» σημειώνει η κ. Μαυράκη.



Η ίδια μαζί με αρκετούς ακόμη κτηνιάτρους μεταβαίνουν και στις καμένες περιοχές προκειμένου να συντρέξουν στη διάσωση ανθρώπων και ζώων.

«Τα πιο πολλά ζώα από αυτά που φροντίσαμε είχαν εγκαύματα στα πόδια και το κεφάλι. Αυτό πάει να πει πως δε βρέθηκαν στο επίκεντρο της φωτιάς αλλά στην περίμετρο. Είναι πολύ πιθανό τα τραύματά τους να επήλθαν ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στο έδαφος» παραδέχεται η Ειρήνη Μαυράκη.

Δυστυχώς, όπως εξηγεί, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν ζωντανά όσα ζώα που βρέθηκαν μέσα στην πύρινη λαίλαπα. Ήταν τέτοια η σφοδρότητα της πυρκαγιάς που ακόμη και ζάντες αυτοκινήτων έλιωσαν από τις φλόγες.

Πολύ σημαντική ήταν και η βοήθεια του κόσμου. Όπως σημειώνει η κτηνίατρος, πέρα από τα ζώα που έφερναν στην κλινική, αρκετοί άφηναν στο κτηνιατρείο ζωοτροφές και είδη πρώτης ανάγκης όχι μόνο για τα ζώα αλλά και για πυρόπληκτους.



Απομένει ο τελικός απολογισμός αυτής της παράλληλης τραγωδίας. Εκτιμάται πως ο αριθμός των ζώων που βρήκαν τραγικό θάνατο είναι αρκετά μεγάλος. Ωστόσο πρέπει να σταματήσουν πρώτα οι φλόγες για να υπάρξει αυτοψία στην περιοχή.

Μπορείτε να μαθαίνετε νεότερα για τα ζώα που διασώζονται στη σελίδα του στο Fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad