Συγγενής της Frida Kahlo ζητά τον επανασχεδιασμό της κούκλας Barbie της διάσημης ζωγράφου - Gr Xpress

Top News

Συγγενής της Frida Kahlo ζητά τον επανασχεδιασμό της κούκλας Barbie της διάσημης ζωγράφου

Συγγενής της Frida Kahlo ζητά τον επανασχεδιασμό της κούκλας Barbie της διάσημης ζωγράφου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Mattel -η εταιρεία που κατασκευάζει τις κούκλες Barbie- κυκλοφόρησε μια σειρά από κούκλες εμπνευσμένες από σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες.  Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η Frida Kahlo, η διάσημη Ισπανίδα ζωγράφος που επηρέασε μέσα από το έργο της τη μόδα σε όλον τον κόσμο.

Η ανιψιά της Kahlo, Mara de Anda Romeo, είπε ότι δεν έδωσε την άδειά της, για να χρησιμοποιήσει η Mattel τη μορφή της ζωγράφου.
Ο δικηγόρος της Anda Romeo, Pablo Sangri, δήλωσε ότι η πελάτης του δεν αναζητά χρήματα, αλλά επιθυμεί τον επανασχεδιασμό της κούκλας από την εταιρεία.
 «Θα συζητήσουμε για να τακτοποιηθεί το θέμα και με αυτό εννοώ να επανασχεδιαστεί η εμφάνιση της κούκλας, τα χαρακτηριστικά της, η ιστορία που η κούκλα θα έπρεπε να ταιριάξει με αυτό που πραγματικά ήταν η καλλιτέχνις» είπε ο Sangri. 

Επικριτές αναφέρουν ότι η κούκλα μοιάζει περισσότερο στη Barbie απ' ότι στη Frida: δεν αναπαριστά τα πυκνά σχεδόν ενωμένα φρύδια τις Κάλο, όπως επίσης το φόρεμά της δεν απεικονίζει με ακρίβεια τα περίτεχνα φορέματα τύπου Tehuana που φορούσε η ζωγράφος.
Η εταιρεία και το ίδρυμα υποστηρίζουν ότι όλα έγιναν νόμιμα, σύμφωνα με το BBC. Σε ανακοίνωσή της η Mattel ανέφερε ότι συνεργάζεται με την εταιρία Frida Kahlo Corporations που διαχειρίζεται τα δικαιώματα της καλλιτέχνιδος. 

«Η εταιρεία Frida Kahlo Corporations συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία σχεδιασμού της κούκλας, η Mattel έχει την άδειά της και ένα νόμιμο συμβόλαιο που δίνει τα δικαιώματα για την κατασκευή μίας κούκλας με τη μορφή της Φρίντα Κάλο» προσθέτει η εταιρεία.
Από την πλευρά της, η Frida Kahlo Corporations ανέφερε ότι έχει τα δικαιώματα μέσω της ανιψιάς της Κάλο, Isolda Pinedo Kahlo, εδώ και μία δεκαετία.
Το εγχείρημα με τίτλο Barbie - role models, είχε ως στόχο να εμπνεύσει τα μικρά παιδιά, με τα επιτεύγματα αληθινών γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad