Μύθοι και αλήθειες για το botox - Gr Xpress

Top News

Μύθοι και αλήθειες για το botox

Μύθοι και αλήθειες για το botox
Παρά την οικονομική κρίση, τόσο το Botox όσο και το υαλουρονικό οξύ είναι θεραπείες που φαίνεται ότι τις επιλέγουν συστηματικά οι γυναίκες και στη χώρα μας! Σύμφωνα μάλιστα με την Allergan, στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2012, πραγματοποιήθηκαν 70–80.000 θεραπείες Botox και 25–30.000 θεραπείες με Υαλουρονικό οξύ, με το μεγαλύτερο ποσοστό εφαρμογής τους σε γυναίκες.
Επειδή όμως πολλά λέγονται για το botox πάμε να δούμε μερικούς μύθους και αλήθειες.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Το botox προέρχεται από την αλλαντική τοξίνη, η δράση της οποίας είναι υπεύθυνη για την αλλαντίαση, μια σοβαρή νόσο που αποκτά κανείς από την κατανάλωση μη σωστά διατηρημένων κονσερβών και αλλαντικών.
Είναι όμως μεγάλος ΜΥΘΟΣ ότι η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α που περιέχεται στο botox με τη μορφή της κεκαθαρμένης τοξίνης είναι βλαπτική και επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν τα τελευταία 11 χρόνια χρήσης του botox στην κοσμητική ιατρική μαρτυρούν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το botox είναι ελάχιστες και μόνο παροδικές, με πιο συχνές την ήπια κεφαλαλγία και το αίσθημα βάρους στο μέτωπο μετά την εφαρμογή που υποχωρούν σύντομα και μειώνονται μετά από επαναλαμβανόμενες εφαρμογές της ουσίας στο πρόσωπο.

ΜΥΘΟΣ: Το botox μπορεί να αλλοιώσει και να παραμορφώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή να «παγώσει» τις εκφράσεις. 
ΑΛΗΘΕΙΑ: Το botox μειώνει τις συσπάσεις των μυών που κινούν το δέρμα, με αποτέλεσμα οι λεπτές γραμμές αυτού να απαλύνουν. Όταν η ουσία ενίεται στα σωστά ανατομικά σημεία και στη σωστή δόση, οι εκφράσεις και τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν αλλοιώνονται, αλλά αναδεικνύονται, καθώς το πρόσωπο φαίνεται πιο ξεκούραστο και ανανεωμένο. 

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η διάρκεια δράσης του botox είναι παροδική, πλήρως αναστρέψιμη και κυμαίνεται από 4 έως 6 μήνες κατά μέσο όρο με μια μικρή κινητικότητα που μπορεί να εμφανιστεί ήδη από τον 3ο μήνα. Επομένως θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 2 με 3 φορές το χρόνο. 

ΜΥΘΟΣ: Μετά από πολλές εφαρμογές η αποτελεσματικότητα ή η διάρκεια του botox μειώνεται. 
ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των θεραπειών που μπορεί να κάνει κανείς. Αντιθέτως, σύμφωνα με μελέτη σε μεγάλο αριθμό ασθενών που δημοσιεύτηκε 2011 στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό American Society of Dermatologic Surgery, η έγκαιρη και συνεπής επανάληψη της θεραπείας κάθε 4 – 5 μήνες οδηγεί σε μεγαλύτερη κάθε φορά μείωση των ρυτίδων, μεγαλύτερη ικανοποίηση των «ασθενών» και μεγαλύτερη διάρκεια του αποτελέσματος που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τους 7 μήνες.


ΜΥΘΟΣ: Αν κάποιος αποφασίσει για κάποιο λόγο να διακόψει τη θεραπεία με botox θα επιταχυνθεί η διαδικασία γήρανσης και θα επιδεινωθεί η εικόνα του προσώπου του. 
ΑΛΗΘΕΙΑ: Μετά την πάροδο της δράσης του botox, το πρόσωπο απλά θα επανέλθει σταδιακά στην αρχική, προ της θεραπείας, κατάσταση, καθώς οι μύες αρχίζουν και πάλι να κινούνται κανονικά.
ΜΥΘΟΣ: Η ανάγκη για την θεραπεία με botox καθορίζεται από την ηλικία. 
ΑΛΗΘΕΙΑ: Υπάρχουν πρόσωπα με υπερδραστήριους μύες και έντονη εκφραστικότητα που χρειάζονται botox ήδη από την ηλικία των 20 ετών, ενώ πρόσωπα υποτονικά μπορεί να μην εμφανίσουν ρυτίδες έκφρασης πριν την ηλικία των 30-35 ετών. Επομένως η κατάσταση του προσώπου και όχι η ηλικία καθορίζουν την ανάγκη για την εφαρμογή της θεραπείας με botox. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας δρα προληπτικά στην εμφάνιση και εγκατάσταση των ρυτίδων και διατηρεί το νεανικό πρόσωπο για πολλά χρόνια. Η προληπτική εφαρμογή του μπότοξ στις ηλικίες 20-30 αναφέρεται συχνά ως “baby botox” και κερδίζει συνεχώς έδαφος.
ΜΥΘΟΣ: Το botox αποτελεί τη μαγική λύση που θα εξαφανίσει τις ρυτίδες σε οποιαδήποτε ηλικία. 
ΑΛΗΘΕΙΑ: Όταν οι ρυτίδες είναι αρκετά έντονες, έχουν εγκατασταθεί και γίνει μόνιμες ή όταν συνυπάρχει χαλάρωση του δέρματος το botox πέρα από μια πιο ξεκούραστη όψη δεν θα σβήσει εντελώς τις ρυτίδες. Στις περιπτώσεις αυτές θα απαιτηθεί η συνδυαστική χρήση υαλουρονικού οξέος. Για το λόγο αυτό, το botox ως μονοθεραπεία δεν ενδείκνυται σε ηλικίες άνω των 65 ετών.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η διαδικασία εφαρμογής του Botox στην αισθητική Δερματολογία είναι αρκετά απλή, σύντομη και το άτομο μπορεί να επιστρέψει αμέσως μετά στις καθημερινές του δραστηριότητες. Βέβαια αυτό ισχύει όταν η εφαρμογή γίνεται από εξειδικευμένο Δερματολόγο ή πλαστικό Χειρουργό και σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο, καθώς πρόκειται για μια καθαρά ιατρική θεραπεία. 

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το botox είναι εξαιρετικά ευαίσθητη ουσία στις υψηλές θερμοκρασίες. Το αποτέλεσμά του μειώνεται σε μη σωστή συντήρηση, μη σωστή διάλυση του φαρμάκου, καθώς και παραμονή αυτού διαλυμένο για αρκετό διάστημα πριν τη χρήση του. Είναι απαραίτητη η επιλογή ιατρείου και κλινικών με εμπειρία στην εφαρμογή πολλών θεραπειών που μπορούν να πιστοποιήσουν την γνησιότητα του φαρμάκου. Μεγάλη σημασία έχει και η τήρηση κάποιων απλών οδηγιών από μέρους τους ασθενούς (π.χ. αποφυγή άσκησης και τριψίματος της περιοχής για τρία εικοσιτετράωρα), ώστε η διάρκεια δράσης και το αποτέλεσμα του botox να είναι βέλτιστα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι αλήθεια ότι το botox είναι ακριβό φάρμακο. Επομένως και το κόστος της θεραπείας είναι σχετικά υψηλό. Η επιλογή φθηνών λύσεων και «προσφορών» είναι επικίνδυνη, καθώς στις περιπτώσεις αυτές η προέλευση και η ποιότητα του φαρμάκου είναι αμφίβολη, η διάλυση - αραίωσή του όχι σωστή και το αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση θα είναι φτωχό και μικρής διάρκειας. Όταν επιλέγουμε μία ιατρική θεραπεία κύριο κριτήριο θα πρέπει να είναι η εμπειρία του ιατρού και η ασφάλεια της θεραπείας. Σε μη γνήσιο σκεύασμα υπάρχουν σοβαροί και ανυπολόγιστοι κίνδυνοι για την υγεία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad