Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα είναι ικανό να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση - Gr Xpress

Top News

Gr X Radio Live

Όσα θέλετε να μάθετε για την Ελληνική και ξένη showbiz είναι εδώ.ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ τώρα στο Gr Xpress Radio

Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα είναι ικανό να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση

Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα είναι ικανό να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Νέας Υόρκης, Πίτσμπουργκ και Μπαφαλο καταπιάστηκαν με θέματα ελέγχου του καπνίσματος "Tobacco Control" αναλύοντας στοιχεία για πάνω από 93.000 γυναίκες.

Η συχνή έκθεση μιας γυναίκας στον καπνό του τσιγάρου, είτε ως ενεργητική είτε ως παθητική καπνίστρια, συνδέεται με προβλήματα γονιμότητας όπως αναφέρεται στη νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα. Επίσης, μπορεί να φέρει πιο πρόωρα την εμμηνόπαυση, κατά ένα έως δύο έτη, σε σχέση με τις μη καπνίστριες και όσες δεν εκτίθενται συχνά σε παθητικό κάπνισμα.
       
Σε σχέση με τις μη καπνίστριες, οι νυν και πρώην καπνίστριες είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων να «πιάσουν» παιδί, καθώς και 26% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν εμμηνόπαυση πρόωρα πριν τα 50 τους.
       
Η μέση ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης είναι σημαντικά μικρότερη μεταξύ των καπνιστριών. Στις «βαριές» καπνίστριες, εκείνες δηλαδή που καπνίζουν πάνω από ένα πακέτο τη μέρα μετά τα 15 τους, η εμμηνόπαυση εμφανίζεται περίπου 22 μήνες νωρίτερα.
       
Αλλά και οι παθητικές καπνίστριες, που δεν ήταν ενεργές καπνίστριες οι ίδιες, αλλά για πολλά χρόνια ζούσαν σε σπίτι με καπνιστές, είχαν 18% μεγαλύτερη πιθανότητα για προβλήματα γονιμότητας, ενώ η εμμηνόπαυσή τους εμφανιζόταν έως 13 μήνες νωρίτερα.
       
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την πρόωρη εμμηνόπαυση με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Οι τοξίνες του καπνού επιδρούν αρνητικά στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας και διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία της. «Όλες οι γυναίκες πρέπει να προστατεύονται από το ενεργητικό και από το παθητικό κάπνισμα», συμπεραίνουν οι ερευνητές.

Post Top Ad