Ακόμη κι ένα ποτήρι κρασί τη μέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες - Gr Xpress

Top News

Ακόμη κι ένα ποτήρι κρασί τη μέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες

Ακόμη κι ένα ποτήρι κρασί τη μέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες

Οι γυναίκες που πίνουν ένα ποτήρι κρασί, μία μπίρα ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό καθημερινά, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα επίσης βρήκε ότι η έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο και το ποδήλατο με γρήγορο ρυθμό, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες τόσο πριν όσο και μετά την εμμηνόπαυση. Ενώ η πιο ήπια άσκηση μειώνει τον κίνδυνο μόνο για τις δεύτερες.

Οι ερευνητές του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Καρκίνου (AICR) και του Παγκόσμιου Ερευνητικού Ταμείου για τον Καρκίνο (WCRF), με επικεφαλής την Αν ΜακΤίρναν του Αντικαρκινικού Κέντρου Ερευνών Φρεντ Χάτσινσον στο Σιάτλ, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 119 μελέτες, που αφορούσαν συνολικά περίπου 12 εκατομμύρια γυναίκες και 260.000 περιστατικά καρκίνου του μαστού.
Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού, μιας μπίρας ή άλλου αλκοολούχου ποτού (περιεκτικότητας δέκα έως 14 γραμμαρίων σε αλκοόλ) αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά μέσο όρο κατά 5% για μια γυναίκα πριν την εμμηνόπαυση και κατά 9% μετά την εμμηνόπαυση. 



Αν όμως μια γυναίκα πριν την εμμηνόπαυση ασκείται έντονα (τρέξιμο, ποδήλατο), ο κίνδυνος να εμφανίσει αυτή τη μορφή καρκίνου, μειώνεται κατά 17% κατά μέσο όρο, ενώ μετά την εμμηνόπαυση μειώνεται κατά 10%, σε σχέση με όσες γυναίκες ασκούνται ελάχιστα ή καθόλου. Η μέτρια άσκηση (περπάτημα, κηπουρική κ.α.) συνδέεται με 13% μειωμένο κίνδυνο για τις μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι υπέρβαρες και παχύσαρκες έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, ότι όσο περισσότερα παραπανίσια κιλά βάζει μια γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος, αλλά και ότι οι γυναίκες που είχαν θηλάσει τα μωρά τους, κινδυνεύουν λιγότερο.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Η νέα μελέτη εκτιμά ότι περίπου ένα στα τρία περιστατικά θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι γυναίκες δεν έπιναν αλκοόλ, ασκούνταν σωματικά και διατηρούσαν υγιές βάρος. 



Η μελέτη επίσης αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις –αν και όχι σε επαρκή βαθμό- ότι τα μη αμυλούχα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα και όσα περιέχουν πολλά καροτενοειδή (καρότα, σπανάκι, βερίκοκα κ.α.) μειώνουν τον κίνδυνο. 

Από την άλλη, τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού αυξάνουν η ηλικία, η πρόωρη έναρξη της εμμηνόρροιας και το οικογενειακό ιστορικό της νόσου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad