Το μυστικό μακροζωίας στις γυναίκες - Gr Xpress

Top News

Το μυστικό μακροζωίας στις γυναίκες

 Το μυστικό μακροζωίας στις γυναίκες
Οι γυναίκες που μένουν σε «πράσινες» γειτονιές και σε σπίτια περιτριγυρισμένα από φυτά, ζουν περισσότερα χρόνια σε σχέση με όσες περιβάλλονται από λίγη βλάστηση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει προηγούμενα ανάλογα ευρήματα. 

Η μελέτη δείχνει ότι κατά μέσο όρο οι γυναίκες που ζουν μέσα στο πιο πράσινο περιβάλλον, έχουν 12% μικρότερη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσες ζουν στις περιοχές με το λιγότερο πράσινο (στις ΗΠΑ τουλάχιστον). Για επιμέρους ασθένειες το όφελος είναι μεγαλύτερο. Ενδεικτικά, στις πιο πράσινες περιοχές ο κίνδυνος θανάτου από πνευμονικό νόσημα είναι μειωμένος κατά 34%, ενώ από καρκίνο κατά 13%.

Οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστώνης, με επικεφαλής τον Πίτερ Τζέημς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας "Environmental Health Perspectives". Η μελέτη αφορούσε στοιχεία για περίπου 108.600 γυναίκες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι διάφοροι παράγοντες συντελούν στη θετική σχέση μεταξύ πρασίνου και μειωμένης θνησιμότητας. Η καλύτερη ψυχική υγεία και κυρίως η μείωση της κατάθλιψης εκτιμάται ότι εξηγεί περίπου το 30% της ωφέλειας από τη ζωή εν μέσω φυτών.

Οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για επαφές και κοινωνικές σχέσεις, για σωματική άσκηση και για άλλες υπαίθριες δραστηριότητες, καθώς και η μικρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, παίζουν επίσης ευεργετικό ρόλο στην περίπτωση των περιοχών με πολύ πράσινο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad